Skärholmen – Kungens kurva – Huddinge

Skärholmen – Kungens kurva – Huddinge

Huddinge kommun, Stockholms stad och näringslivet jobbar mot en gemensam vision. Det är att Kungens Kurva ska på sikt bli en levande stadskärna som har en blandning av handel, bostäder, service och kultur. Som en stor utmaning ser man att kunna Kungens kurva Skärholmen med omnejd till ett mer sammanhållet, allsidigt och tillgängligt område.

Kommunen tog fram ett program för den offentliga utemiljön och syftet är att skapa en miljö som är enhetligt, trygg och estetiskt tilltalande. Man vill skapa en attraktiv levande stadskärna i Kungens kurva.

Man har kartlagt handeln och handelsområdet Kungens kurva är Sveriges största med en omsättning på 6,1 miljarder under 2012. Kungens kurva domineras av sällanköpsvaruhandel samt att dagligvaruhandel ökar i Kungens kurva och Heron City. Man räknade med att under 2012 besöktes området av 20 000 000 personer. Samma år ökade handelsytorna med 176 000 kvadratmeter. Detta ökades ytterligare när Kungens Kurva shoppingcenter slog upp sina dörrar.

Skandinaviens största shoppingområde Kungens kurva-Skärholmen växer dessutom vidare med ett helt nytt IKEA-varuhus. Man planerar även för att bygga 4000–6500 bostäder i området samt förbättra närmiljön.

Ikeas planer är att bygga ett helt nytt varuhus i anslutning till Kungens kurva shoppingcenter. Målet med det hela är att ge besökarna en bättre helhetsupplevelse men även öppna för ytterligare kollektivt resande. Det ska bli tillgängligt för alla. Idag räknas Kungens kurva-Skärholmen som Skandinaviens största handelsområde med runt 30 miljoner besökare varje år. Det som lockar besökare är både nationella och internationella företag. Utbudet är dessutom rikt varierat vilket många uppskattar.

 

Arbete pågår för att göra det enklare och säkrare att röra sig runt om i området och man planerar även att det ska byggas ett spa och wellness-anläggning med hotell och konferensmöjligheter här.