Världens största IKEA – Kungens Kurva

Världens största IKEA – Kungens Kurva

Ikea bildades 1943 av Ingvar Kamprad. Namnet Ikea kommer av Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Detta är ett multinationellt möbelföretag som ägs av en stiftelse i Nederländerna som i sin tur ägs av stiftelsen Interogo i Luxemburg, men dock är det familjen Kamprad som kontrollerar allt. Ikea, skapades av Ingvar Kamprad när han bara var 17 år gammal. Till en början såldes saker så som pennor, klockor, smycken, plånblöcker, nylonstrumpor och andra saker som Kamprad hade kommit över. Man började inte med möbler förrän 1947 och det dröjde till 1955 innan man började sälja egendesignade möbler.

Idag är det fem länder som är störst på försäljning och det är Tyskland, USA, Frankrike, Storbritannien och Italien.

I Sverige har vi idag 20 varuhus och det senaste att öppna var ett i Umeå, 2016.

Alla produkter på Ikea får namn efter olika ordgrupper, textilier får flicknamn från Skandinavien, bäddlinnen döps efter växter och stolar från skandinaviska pojknamn. Man använder sig även av dagar, månader och svenska slanguttryck för att döpa olika varor.

Ikeas katalog som innehåller bilder och priser på möbler är världens största trycksak och 2015 på våren kom den ut på 34 språk och i 219 miljoner exemplar!

Det allra första Ikea-varuhuset byggdes i Älmhult och det andra varuhuset i Sverige som byggdes efter Älmhult var det som ligger i Kungens Kurva, Stockholm. Affären stod klar 1965. Efter en ombyggnation och en tillbyggnad under de två första året på millenniet skedde, så kom detta bli världens största Ikea-varuhus. Det är på 63.200 m²

De övriga 4 i storleksordning är:

* Gwangmyeong, Gyeonggi, Sydkorea, 59.000 Kvm

* Shanghai Pudong, Kina: 49 400 m²

* Shenyang, Kina: 47 000 m²

* Tianjin, Kina: 45 736 m²

Bakgrunden till Ikea i Kungens Kurva

Ikea ligger i Kungens Kurva, nära Skärholmens centrum, tvärs över motorvägen E4. Ser man till hur det dock började, så såldes varor från Ikea i Stockholms innerstad, på ett litet försäljningsställe. Bland annat skyltades det med IKÉA visar SMÅLANDSMÖBLER” och “Önskebo till Önskepris”. Om man ville så kunde man känna och se på ett litet urval av alla möbler och sedan beställa hem. Det gick alltså inte att köpa på plats.

Själva varuhuset byggdes i ett skogsområde som då låg i Huddinge kommun. Byggnaden fick en rund form på huvudbyggnaden, som hade en förebild i Guggenheimmuseet i New York. Man ansåg att det skulle gå att exponera möbler på ett bättre sätt om man inte hade några hörn.

Till en början bestod ytan av utställningen av fyra helplan vid de yttre vägarna, tre halvplan i centrum och med trappor och rulltrappor dem emellan. Det fanns inga väggar, så man kunde lätt överskåda alltsammans.

Invigningen skedde den 26 juli 1963 och det kom cirka 28 000 människor. På detta Ikea testade man med nya saker så som att ha en lekhörna med bollhav precis när man kom in i entrén samt en egen restaurang med husmanskost från Småland. Dessutom slog tag det själv lager igenom.

1970, den femte september, så brann huset vid Kungens kurva. Det som orsakade branden var en av Ikeas reklamskyltar. Det fanns två olika sorters reklamskyltar, eftersom ledningen inte hade kunnat enas om en enda. Det var den mot norr, som det stor Möbel-Ikea på och det var den mot söder som det stor IKEA på. Efter branden, så reade Ikea ut sina varor med kraftigt reducerade priser. Över 8000 människor köade för att fynda!

I början av 2000-talet byggde man om Ikea och la till en ombyggnad. Man har behållit den runda huvudbyggnaden, med fasader av betong, medan alla andra fasader numera är i blå korrugerad plåt med gul text som numera är Ikea-standard. Man flyttade även på huvudentrén från norra till södra sidan.

Expansion på gång?

Kungens Kurva, så väl som Ikea står inför en expansion. Man vill att Skandinaviens största handelsområde ska få nya mysiga kvarter, bostäder, torg och spårvagnar. Ikea planerar att bygga ett helt nytt varuhus ovanpå parkeringsplatserna. Jan Kristensson som är vd för Ikea Centres Nordic vill att köpcentret ska expandera ända bort till Heron City så att det blir en bättre koppling mellan Ikea och köpcentret. Man räknar med att bygga ut gallerian så att den blir dubbelt så stor, samt att Ikea bygger ett helt nytt möbelvaruhus.

Kungens Kurva Shoppingcenter

Endast 50 meter från Ikea ligger Kungens kurva shoppingcenter. Här finns det accessoarer, kläder, hälsa & skönhet, hus & hem, sport & fritid, smycken, skor, caféer och restauranger, service och en mängd andra bra saker.

Bland shoppingcentrets 20 butiker finner du bland annat Stadium, H&M med sitt Home-sortiment, Lindex och KappAhl. Även lite mindre butiker så som Smycka, Rituals och CT Home finns här.

Kungens Kurva Shoppingcenter kan du gå till när du vill umgås, shoppa eller bara vara en stund. Detta shoppingcenter är på ca 25 000 kvm, inklusive Elgigantens butik som nu blivit en del av shoppingcentret, men som vi nämnde ovan planeras det en expansion av detta shoppingcenter så väl som en expansion och utbyggnad av Ikea.

Kungens Kurva ligger i Huddinge kommun, 15 km söder om Stockholm. Kör du själv tar du E4:an och svänger av på avfart 151. Du kan även åka buss, samt tunnelbana hot.